

2002 yılında kurulan programda birçok üst düzey yönetici adayı, mezun olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde aldıkları eğitim ve kurdukları etkin network ile Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen firmalarında etkin pozisyonlarda çalışmalarına başarı ile devam ediyor.
Yüksek öğrenimde özel üniversitelerin girişinden sonra artan rekabette Boğaziçi Üniversitesi’ni daha ileriye taşımak, Boğaziçi efsanesini Executive Education alanında da devam ettirmek amacı ile bu sene program yenilendi. Yeni yapıyı ve içeriği belirlerken Türk iş dünyasının önde gelen isimleri ve mezunlarımızla beraber çalışıldı. Harvard, Duke, NYU, LSE, HEC, Columbia gibi dünyada sıralamada en üstte olan üniversitelerin programları incelendi ve sonunda Executive MBA (Yöneticiler için İşletme Master’ı) programı farklı bir boyuta taşındı.
Neler değişti?
İlk değişim programın yapısında oldu. Dünyanın önde gelen üniversitelerini bu yeni yapıda örnek alındı. Eylül- Temmuz ayları arasında 11 aylık bir dönemi kapsayan program 3 dönemden oluşmaktaydı. Yeni yapıda 7 haftalık 5 modulden oluşan daha yoğun ama daha konsantre ve daha fazla ders seçeneğinin sunulabildiği modüler bir yapıya dönüştü.
Neden modüler?
Öğrenmenin şekli, kaynağı dijitalleşme ve kürselleşme ile çok fazla değişti. Sadece okullarda, üniversitelerde değil her ortamda bilgiye ulaşmak mümkün. Aslında bilgi bize ulaşıyor. O nedenle sadece yönetici seviyesinde değil tüm eğitim sürecinde sınıf derslerinin önemi azalmaya devam etmekte, daha çok uygulamaya, gerçek hayatla ilgili projeye ve paylaşarak öğrenmeye yönelik formatlar gelişmekte. Modüler yapı Executive MBA programında daha konsantre ders içerikleri üretmeye olanak sağlarken öğrencilere de birçok farklı konuyu öğrenmelerine ve iş hayatlarında uygulamalarına fırsat veriyor.
Uzmanlaşmak önemli bir ayrıcalık
Küreselleşme sadece ekonomileri, ülkeleri ve insanları fiziksel olarak birbirine bağlamadı. Uzmanlıklar da birbirine yakınlaştı, Finans, mühendislik, tıp, eğitim gibi farklı disiplinler de aynı uzmanlık havuzunda toplanıyor. Bir tıp doktorundan da yönetici olması bekleniyor, yazılım yapan girişimci bir mühendisten de. Herkesin finanstan ve pazarlamadan anlaması kendi organizasyonunu kurup yönetebilmesi gerekli. Özellikle üst düzey yöneticilerin kendi alanları dışında hızla değişen diğer alanları da anlayabilmesi rekabette onlara avantaj sağlıyor. Bu durumda uzmanlaşma önemli mi? Evet. Birden fazla alanda uzmanlaşmak daha da önemli. Yeni Executive MBA programında öğrencilerimize kendi alanları dışında da uzmanlıklarını ilerletebilecekleri bir yapı tasarlandı. Hiçbir MBA ya da Executive MBA programında bu kadar çok ve çeşitli seçmeli ders seçme şansı yok. Böylece esnek bir şekilde öğrenciler kendi programlarını farklılaştırabilecekler. Sürdürülebilirlik ve Enerji, Sosyal Girişimcilik , Yatırım Yönetimi, Yetenek Yönetimi, Veri Bilimi, Hukuk gibi farklı alanlarda ders alarak kendi uzmanlıklarını dizayn edebilecekler.
Kimler Executive MBA yapmalı?
Executive MBA yapanları üç grupta özetlemek mümkün. Birincisi şirketlerde profesyonel çalışanlar, alanlarını değiştirmek örneğin IT’den pazarlamaya, pazarlamadan finansa geçmek için ya da daha üst pozisyonlara hazırlanmak için Executive MBA programını tercih edenler. İkinci grup, aile şirketinde ikinci ya da üçüncü jenerasyon, yönetime tamamen geçtiklerinde hem akademik olarak donanımlı hem de iyi bir networkün içinde olmayı isteyenler. Üçüncü grup ise girişimciler, aralarında hem kurumiçi girişimciler hem de daha çok mühendislik ağırlıklı olup kendi şirketini kurup belirli bir aşamaya getirmiş olanlar var. Şirketlerini daha iyi yönetmek ve bir üst seviyeye taşımak için Boğaziçi Üniversitesi’nde Executive MBA yapmayı tercih ediyorlar.
Her sene öğrenciler oldukça farklı deneyimlerden ve farklı beklentilerle geliyor. Bu programın en iyi yönlerinden birisi bu çeşitliliğin on bir ay gibi kısa zamanda akademik içerik kadar öğrencileri besleyen ve paradigmalarını kıran bir etken olması.
Stratejik işbirliktelikleri var mı?
Executive MBA programının en önemli parçalarından birisi yurtdışındaki üniversitelerle yapılan stratejik işbirliktelikleri. Program içinde isteyen öğrenciler bir hafta o senenin konusuna uygun olarak belirlenen bir üniversitede ders alıyor ve ayrıca oradaki önemli şirketlerin üst düzey yöneticileri ile seminer programlarına katılıyor. Programın tamamı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine özel olarak hazırlanıyor. Mezunlar da istedikleri zaman bu programa katılabiliyorlar. Farklı bir üniversite ortamı, konusunda uzman akademisyenler ve liderlerle bir arada yoğun bir haftalık fark yaratan bir çalışma.
2015-2016 Akademik yılında University of Texas , Columbia ve NYU ile programlar düzenlendi.
Bu sene açılan yeni uzmanlık alanları ile beraber farklı üniversitelerle program yapmaya devam edilecek.
Tüm bu yeniliklerden mezunlar faydalanabilecek mi?
Modüler yapının en önemli özelliği mezunlarımıza da istedikleri alanda kendilerini yenileyebilme esnekliği vermesi. Modüler yapı sayesinde seçmeli derslerin hepsine mezunlarımız da katılabilecek. Yeni konularda kendilerini güncelleyerek her zaman rekabette önde olmayı başaracaklar.